0850 303 9 777|Şubelerimiz

Kavala Hakkında


M.Ö. 7. yy’da Thassos Adası sakinlerinin, Neapolis adıyla kurduğu tarihi Kavala şehri, Kuzey Ege’de Kavala Körfezi üzerinde yer alır. Kavala’nın konumunun önemi, kaderine yön veren bir yolun; Roma İmparatorluğu’nun askeri amaçlarla inşa ettiği, Kavala’dan geçip doğuya doğru uzanan ünlü Via Egnatia yolunun yapımı ile perçinlenir. Bu yol imparatorluğun hakimiyeti için Philippi’de savaşacak olan Marcus Antonius’dan Brutus ve Cassius’a, haçlılardan, hristiyanlığı yaymak için şehire gelen Aziz Paul’e pek çok tarihsel kimliğin geçişine şahit olur. Bizans Dönemi’nde Christopolis adını alan kent, 1425’de kesin olarak Osmanlıların eline geçer.

Şehrin günümüzdeki görünümünü dahi etkileyen bir başka yol, bir su yoludur. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yaptırılan ve Kamares olarak adlandırılan tarihi su kemeri anıtsal bir görünümle şehri ikiye ayırır.

Akropolis ve kale şehrin tarihi bölgesi, Panayia’da bulunur. Kavala’nın yetiştirdiği en önemli ve ilginç kişiliklerden biri olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa Meydan ve Anıtı, Paşa’nın konağı ve yine Paşa’nın yaptırdığı, Kavala’nın silüetini değiştiren İmaret adlı eser de buradadır.

Mehmet Ali Paşa, bir asker olarak gittiği Mısır’da gücü eline geçirerek Vali olmayı başarmış ve nihayetinde yaptığı reformlarla modern Mısır’ın kurucusu haline gelip, vasalı olduğu Osmanlı Devleti’ne kafa tutacak bir güce erişmiştir.

Kavala modern zamanlarda, önemli bir tütün üretim ve ticareti merkezi haline gelir. Tütün Müzesi, günümüzde bu özelliğini önemli ölçüde kaybeden şehrin bu konudaki geçmişine ışık tutar. Medrese, mescit, okul, imaret ve ofislerden oluşan etkileyici İmaret Binası bugün otel olarak hizmet vermektedir.

Kavala, Thassos (Taşoz) Adası’na ulaşmak için bir üs görevi görmenin yanı sıra güzel plajları, Philippi ve Neapolis Antik Kentleri, taptaze deniz ürünleri ve Kavala kurabiyesi başta olmak üzere Ege mutfağının enfes lezzetleriyle turizm değeri yüksek bir kent olarak yaşamını sürdürür.